Страната ни е една от малкото, която заделя за втора доза от медикамента, в случай на забавяне

„Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Въпросът е да няма забавяне”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Германия въвежда по-строги гранични проверки за овладяване на COVID-19

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. „Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат”, посочи д-р Филипова.

„Данните са динамични. Не препоръчвам да се вторачваме във всяка информация, която излиза на момента. Трябва да спазваме графика, за да има постоянен поток на ваксини. Още повече, че в някои европейски държави, тези доставки са разделени на няколко ваксини, за да може да се обезпечи количеството, ако някоя компания спре производството, което е малко вероятно”, успокои тя.

Хитова песен бе преправена, за да насърчава ваксинацията (ВИДЕО)

Страната ни е заявила над 13 милиона дози – за две дози за цялото население. „Ваксините не се поставят от какви да е медицински лица, а само от лекари. Това също трябва да се вземе предвид, когато говорим за срокове за ваксинация на населението”, заяви експертът.

Подробностите гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.