В следващите 24 часа ще натрупа снежна покривка от около 20 сантиметра

България е обхваната от нов студен фронт! Температурите тръгнаха рязко надолу, на места се очаква и снежна покривка до 20 сантиметра.

Вече вали над Западна България, като очакванията са до края на деня зимата да стигне и до източна част на страната. Там, обаче, синоптиците очакват до 100 литра дъжд на квадратен метър.

 

 

Валежите от миналата седмица  предизвикаха и ново свличане на земна маса под пътя Симитли - Банско.

Над 220 машини обработват и почистват пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. В момента сняг вали на прохода „Петрохан“, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник. 

Прогнозата на метеоролозите е до вечерта в цялата страна дъждът да премине в сняг. Обилни снеговалежи се очаква в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.