"Всички знаем колко е важно да засилим връзките между САЩ и България", заяви Херо Мустафа

На 26 януари БЧК и посолството на САЩ в България дадоха онлайн пресконференция на тема "Направи го за тези, които обичаш". С това те дадоха старт на информационна кампания за COVID-19.

Срещата се проведе със специалното участие на акад. Христо Григоров, председател на БЧК, както и на Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“ на БЧК се финансира от Американската агенция за международно развитие (USAID) и е подкрепена от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).

„Тази програма е важна, защото тя показа, че когато сме заедно, ръката, която подаваме на хората в нужда, е много силна. Тя е важна, защото стигна до хиляди хора у нас. Близо 30 000 социално слаби граждани получиха хигиенни продукти”, каза акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

„За мен е истинско удоволствие да отбележим партньорството между САЩ и Българския червения кръст. Днес следобед предстои лично да посетя БЧК. В България съм вече от година и няколко месеца. Преди да заема длъжността, се подготвях за хиляди ситуации. За пандемия обаче нямаше как да се подготвя. Мисля, че всички знаем колко е важно да засилваме връзките между двете страни. Знаете, че аз съм тук с моите две малки дъщери. Макар че сме гости на страната, се смятаме за част от българския народ”, заяви Херо Мустаха.

По думите й трябва да се изправяме и възстановяваме заедно в хода на борбата с пандемията.

„Гордея се с работата на хората на първа линия. Вече чухме, че през ранните етапи на пандемията правителството на САЩ даде 500 000 щатски долара за България за борбата срещу коронавируса. Замислихме се какво още може да направим. Така решихме да реализираме идея за сътрудничество между посолството, Фондация "Америка за България", Българския дарителски форум и Американската търговска камара в България. Лансирахме кампанията „Обединение срещу COVID-19". Дадохме 1 милион лв., които бяха предоставени на 112 местни организации, за да преодолеят кризата. След това отново си зададохме въпроса какво още можем да направим. Така създадохме кампанията „Възстановяваме се заедно", каза още посланикът на САЩ у нас.

„Борбата срещу коронавируса е на цялото общество. Това е една жестока пандемия и, ако не се организираме, тя ще ни смаже. Мерките дават ефект. Да се надяваме, че така ще остане. Червеният кръст е част от обществото”, каза Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

„Пуснахме листовка с информация до всички хора у нас за това, че преди да вземат решение за ваксиниране, трябва да се консултират със своя личен лекар, да се свържат със специалисти в здравното министерство, РЗИ и БЧК”, каза акад. Христо Григоров.

На въпрос как ще реагира щабът към забавянето на ваксините, ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов заяви следното: „Нека не забравяме, че получихме ваксини, които компенсират предишния недостиг. До края на юли ще имаме над милион и половина ваксини. От следващия месец започва усилена имунизация, тъй като се натрупа голямо количество ваксини. Ще минем напред в класацията”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.