Сред тях е и използване на ниски дози антикоагуланти за предотвратяване на образуване на тромби

Световната здравна организация (СЗО) публикува клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19, включително и за случаи, при които симптомите не изчезват след възстановяване, съобщи Ройтерс.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Сред препоръките е и използване на ниски дози антикоагуланти за предотвратяване на образуване на тромби. "Другите нови препоръки към пациентите с COVID-19, които се лекуват у дома, са да използват пулсов оксиметър, който измерва нивата на кислород в кръвта, за да може да се определи дали състоянието на пациента у дома се влошава и се нуждае от болнично лечение", каза говорителката на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева.

СЗО съветва лекарите да поставят пациентите, легнали по корем, за да се улесни дишането им.

"Освен това препоръчваме използването на ниски дози антикоагуланти, за да се избегне образуването на тромби в кръвоносните съдове. Препоръчваме малки дози, защото по-високите могат да доведат до други проблеми", каза Харис.

СЗО разкритикува разпределението на ваксините срещу COVID-19 по света

Тя допълни, че воденият от СЗО екип независими експерти, които са в централния китайски град Ухан, регистрирал първите случаи на инфекцията при хора през декември 2019 г., след два дни трябва да излязат от карантина и да започнат работата си с китайските изследователи върху произхода на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА