Това съобщи ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор

Имунитетът при хората, прекарали COVID-19, ги защитава и от британската мутация. Това съобщи ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС.

СЗО публикува нови клинични препоръки за лечение на COVID-19

"Продължаваме изследването на вируса, който изолирахме в нашия научен център "Вектор". Мога да кажа, че програмата се реализира по график в пълен обем. Но още отсега става видно, че имунитетът, който се създава след прекарване на болестта от хора, инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който съдържа определени мутации", заяви Попова.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Тя отбеляза, че получените резултати вдъхват оптимизъм. Освен това Роспотребнадзор следи резултатите от научните изследвания и в други страни на тази тема. Така например, по нейните думи, белгийските учени доказаха с математически модел, че способността за предаване на новата мутация на коронавируса се увеличава само с 36 процента, а не със 70, както се твърдеше по-рано.

Попова изтъкна, че броят на секвениранията на британската мутация е бил увеличен, а новата PCR тест система е способна да различи новите щамове. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА