Здравните власти разхлабиха мерките

Първата група ученици, които ще се върнат в клас, включва 7, 8 и 12 клас. Обяснението за този избор е, че на седмокласниците и зрелостниците им предстоят изпити, а осмокласниците нямаха време да се запознаят нито с учителите, нито със съучениците си.

Тодорка Кюрланова е преподавател по математика. На финалната права на първия учебен срок, тя връща седмокласниците на чиновете за 40 минути и ги изпитва присъствено - в малки групи от по 9 деца и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

„Да не забравяме, че Националното външно оценяване е присъствен, а не е дистанционен изпит”, посочва Тодорка Кюрланова, преподавател по математика в 7-и клас.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

С радост приема идеята именно седмокласниците да са сред първите, които ще се върнат в училище за втория срок. Защото за много от тях предстои кандидатстване.

„В училище децата са по-отговорни, по-мотивирани, по-дисциплинирани. Няма го и този фактор вкъщи да се разсейват по всякакъв повод, да стават 5 минути преди часа, да са разсеяни”, категорична е преподавателката.

Един от учениците й - Максим, също е нетърпелив да се върне на чина. Не крие, че му е трудно да се бори със задачите онлайн.

„Госпожата е далеч и е трудно да се справи с 26 деца. Зарадвах се, защото ще мога да се видя с приятели и ще е много по-лесно да разбера материала в училище”, заяви Максим, ученик от  7б клас, 119 СУ.

По каква схема големите ученици ще се връщат в клас

В по-малките населени места обаче директорите настояват сами да могат да решават кои класове да се върнат към присъствено обучение.

„Това е сигналът, молбата ни към здравния министър, за да може да се направи така, че едновременно да се върнат безопасно, едновременно и по-голям брой ученици в малките населени места”, заяви Диян Стаматов, председател на СРСНПБ.

От своя страна зам.-министърът на образованието и науката  Таня Михайлова посочи: „В голямо училище като това ще се върнат 179 седмокласници, а в едно малко - 1516 седмокласници”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.