И ще има ли платформа, в която желаещите да се запишат и да чакат ред?

Все още не е ясно какво трябва да направят хората извън приоритетните групи, за да се ваксинират. Остава отворен и въпросът дали у нас ще има платформа, на която желаещите могат да се запишат, както е в Австрия например.

Освен опашка от чакащи пациенти, някои лични лекари вече имат и списък с желаещи да се имунизират извън рисковите групи.

„Активно ми се обаждат и искат да се запишат. Други идват в кабината и заявяват, че искат да се имунизират. Записваме ги и когато дойде време, ще направим съответния ред”, обясни д-р Николай Брънзалов, член на Ваксинационния щаб и общопрактикуващ лекар.

У нас засега няма ясни правила как да процедират желаещите, когато дойде време за масова ваксинация. А това обърква пациентите. Д-р Брънзалов съветва хората, които искат да се ваксинират, да се обадят на личния си лекар.

„За да знаем какви количества ще са ни нужни и да осъществим тази кампания. Ще имаме ориентир. Естествено ще има и промени”, коментира д-р Брънзалов.

Във Великобритания например хората, които могат да се ваксинират получават известие.

В Австрия пък вече работи електронна платформа за предварително записване на часове. Когато дойде реда на конкретния желаещ, ще му бъде изпратен имейл с ден, час и място за процедурата. Под въпрос е какъв ще е протоколът във Франция, където масовата имунизация ще започне най-рано в средата на лятото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.