Имунизациите се извършват от мобилни екипи на РЗИ

Започна втора фаза на имунизирането в България. От днес ваксините срещу коронавирус се поставят и в домове за възрастни хора. Имунизациите стартираха както за обитателите, така и за и персонала в социалните домове. Ваксините ще се поставят от мобилни екипи на регионалните здравни инспекции.

В София ваксинацията срещу COVID-19 започна в две социални институции за възрастни хора - Дом „Надежда” и този в „Зона Б-5”. Общо 30 потребители и служители в тях са пожелали да се имунизират срещу коронавируса, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Д-р Миндов: Да се намали административната тежест при имунизирането срещу COVID-19

Тя посочи, че е създадена организация със Столичното РЗИ. „Екипите се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници и ДКЦ-та. Цялата логистика се организира от общинската Дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Осигурена е линейка на място. Разчитаме на лекарите и специалистите, за да можем да помогнем на тези уязвими групи да са по-спокойни”, уточни градоначалникът.

Фандъкова съобщи, че общо около 30% от потребителите на общинските домове са пожелали да се ваксинират. „Столичната община се грижи за осем дома за възрастни. Разбира се, ние сме поканили и частни, ако имат желание, да се включат в тази организация”, допълни столичният кмет. Тя посочи, че РЗИ е осигурило ваксини за всички желаещи от домовете за възрастни.

Една от първите ваксинирани в Дом „Надежда” е Уляна, която сподели, че се чувства чудесно. „Малко се притеснявах от убождането, но почти не усетих нищо. Вълнението беше голямо, защото наистина исках да се ваксинирам. Това, според мен, е правилният път. Бях сигурна, доверих се на медиците”, каза тя.

Жената посочи, че изолацията, в която са в домовете, е потискаща. Затова е избрала и да си постави ваксината срещу коронавируса. „Сега се надявам, ако всичко мине благополучно, че ще мога след известно време да общувам пряко с моите близки хора”, допълни Уляна.

Директорът на дома Десислава Велева също беше ваксинирана. "Моят личен избора е такъв, защото искам да се възстанови нормалният живот в този дом, в страната и аз да се прибирам по-спокойна в своя дом", посочи тя. 

240 души от социални домове на територията на Столична община са изразили желание да се имунизират. Все още се събират заявления за потребителите в частните домове. Днес ваксини бяха поставени и в Ямбол. Очаква се през следващата седмица да започне имунизацията и на учителите в страната. Ваксинирани в страната срещу COVID-19 са вече 29 122 души. 

Moderna: Ваксината ни пази от новите щамове на COVID-19

Нова доставка на ваксини в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.