Американския Национален съвет на кинокритиците обяви своите награди

Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020 г., най добър режисьор и най-добър актьорски състав.

Режисьорът Спайк Лий стана едва вторият чернокож режисьор, печелил наградата, след Бари Дженкинс през 2016 г. за "Лунна светлина".

ТОП 10: Обявиха най-добрите филми на годината

Отличието за най-добра актриса на Националния съвет на кинокритиците спечели Кери Мълиган за ролята в "Момиче с потенциал", а за най-добър актьор - Риз Ахмед .

Филмът "Без звуци в живота" донесе успех за поддържаща роля на актьора Пол Раджи. При жените в тази категория беше отличена Юн Ю-джун за участието си в "Минари".

Южнокорейската лента спечели  признание и за най-добър оригинален сценарий - за Лий Айзък Чънг.

Наградата "Икона" бе присъдена на Чадуик Боузман.

Националният съвет на кинокритиците се слави с добра прогноза за фаворита за Оскар. Избраният филм на годината почти винаги печели наградата на американската киноакадемия и в тази категория.

Представят два дебютни български филма на 25-тия "София филм фест“ (ВИДЕО)

Заради пандемията церемонията за връчване на статуетките беше отменена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.