Солени глоби очакват нарушителите на правилата

Словакия днес затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените, предаде Франс прес.

Чехия излезе на първо място в ЕС по относителен дял на новозаразените за 14 дни

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни. Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

Премиерът на Словакия с позитивен тест за коронавирус

"Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро", заяви за АФП говорителката на полицията Дениса Бардьова.
Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване. Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА