Той се срещна с председателите на двете камари на парламента

Италианският президент Серджо Матарела започна вчера консултации с основните политически лидери на страната за формирането на ново правителство след оставката на премиера Джузепе Конте, предаде Франс прес.

Той се срещна с председателите на двете камари на парламента. Днес и утре Матарела ще разговаря с представители на основните партии.

Съюзът на партиите от десницата и крайната десница - "Форца Италия" на Силвио Берлускони, "Лига" на Матео Салвини и "Италиански братя" на Джорджа Мелони, ще изпрати обща делегация при президента.

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка

Конте подаде оставка във вторник, тъй като не успя да събере ново парламентарно мнозинство след оттеглянето на малката партия "Италия Вива" на експремиера Матео Ренци.

Конте обаче се надява да получи нов мандат от Матарела, за да опита да състави правителство, което ще е третият му кабинет от 2018 г., и да задейства план от над 200 милиарда евро за даване на тласък на засегнатата от пандемията икономика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БТА