Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, заяви Ангелов.

БРИФИНГ НА ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ - СНИМКИ

За да се гарантира безопасното протичане на изборите, още отсега здравните власти са готови с план. А приоритет ще е запазване на здравето на членовете на избирателните комисии.

„Ние със сигурност ще предложим ваксини на хората от мобилните екипи в секциите. Но не считаме, че има някакъв задължителен характер към хората, които ще отидат да гласуват”, заяви доц. Ангел Кунчев. 

Освен това на всеки ще бъдат осигурени и предпазни средства.

„Мислим да осигурим на всеки член по 2 маски. Дезинфектанти, ако е необходимо. Както и машини, които да осигуряват дезинфекция”, допълни Кунчев. 

За желаещите да гласуват в COVID-отделенията ще бъдат изпратени мобилни екипи. Според разчета на Изпълнителната агенция по лекарствата те ще бъдат включени в третата фаза на ваксиниране. А след това, от февруари, започва и масовата ваксинация.

„До момента ЕК е сключила 6 договора с производителите на ваксини. По 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от шестия производител, от който обема е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме възможност за заявка на още около 1,5 милиона дози. Това означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно колко българи искат да се ваксинират. „Трябва да се видят заболяванията и да се изготви съответният алгоритъм”, обясни д-р Брънзалов.

 

В момента само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян, Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, а най-висока - в Кюстендил. Така здравните власти отново отчетоха положителни данни за разпространението на COVID-19 у нас. 

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.

 

 

598 са новите случаи на коронавирус у нас

„Новите случаи за последното денонощие са 598 или 4,5 процента от всички случаи. Средната възраст на новодиагностицираните е 52 години. 23 лица са под 19 години”, обясни проф. Ангелов.

Най-много са заетите болнични легла в София, Шумен и Добрич. 

„Картата на Европа е цялата в червено с няколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия, която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни нарежда на 27 място в ЕС и шесто на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

„Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още министърът. Той обясни, че българите, които се прибират от чужбина, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.  

Проф. Мутафчийски даде подробна информация за това как се определят мерките срещу разпространението на COVID-19.

„Те се приемат на базата на една тексаска скала, която определя какъв е индексът на опасност от заразяване при различни социални дейности. Скалата има девет степени. Едно е да отвориш писмо от пощата, а девет е да отидеш на бар. В последната категория влизат и религиозни събирания над 500 души. Знаете примера в Южна Корея, където епидемията започна така. В девета категория влизат и концертните зали. Следващите по опасност са ресторантите и фитнесите. Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант. Ресторанти, които са с външни помещения, имат индекс на опасност 3. Такъв индекс имат и посещаването на къмпинг и игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са в индексите между 6 и 7”, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че здравните власти никога не са настоявали всички публични места да бъдат изцяло затворени.

„Обществото не може да функционира, без да има откъде да закупи храна. Много често се споменава колко опасни са магазините. Бих искал да ви кажа, че те са с индекс 4. Когато се спазва правилото за допускане на ограничен брой посетители, тогава опасността рязко спада. Предлагал съм на министър Ангелов и на г-н Кунчев няколко примитивни, но ефикасни метода – още с влизането всеки посетител да получава номерче. Когато свърши кошницата с номера, е ясно, че не може да влезе друг пазаруващ”, коментира Мутафчийски. По думите му в Гърция процедират по този начин.

„Ние научихме най-опасните места, където се разпространява заразата – училищата, детските градини, яслите, ресторантите, моловете, баровете. При последното затягане на мерките заболеваемостта спадна доста бавно – едва на четвъртата седмица. Все пак резултатът е чудесен в момента. Когато се обсъждаше кои мерки да бъдат разхлабени, със сигурност най-човешките доводи, които могат да се намерят, са свързани с образованието и здравеопазването. Знаете, че бяха спрени плановите операции. Това не е просто неудобство, това можеше да коства човешки животи. Сега болниците са пълни с пациенти, които трябва да се оперират”, поясни генералът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.