Проходите "Троянски" и "Дюлински" за затворени за движение

Стотици машини на АПИ са включени в разчистването на затрупаните пътни отсечки. Остават затворени за движение и два планински прохода.

Усложнена остава обстановката по пътищата и към този час. Затворени за движение са проходите Троянски и Дюлински, а през Превала има забрана за преминаване за камионите над 12 тона. Над 600 са машините, които са се включили в снегопочистването на пътищата тази нощ. Те ще продължат работа и в следващите часове. А за най-засегнатите места е осигурена верижна техника, за да съдейства, ако някой автомобил се окаже в снежен капан.

"Пътищата Добрич – Балчик и Добрич – Силистра са отворени. По-бързият маршрут е обходният - Добрич – Тервел – Силистра. В Добрич в момента е най-тежко. А снегопочистващите фирми ще бъдат глобени, ако има нарушения в дейността им", каза пред журналисти Георги Терзийски, председател на УС на АПИ.

Той коментира и случая с попадналата в снежен капан бременна жена. Тя прекара часове наред край блокирания път Варна-Добрич без храна и вода. Според Терзийски до тази ситуация се е стигнало, защото потърпевшите не са подали сигнал, че бедстват. На телефон 112 и на ситуационния телефон нямало регистрирани обаждания от жената и придружавалите я нейни близки. Служители обаче били уведомени и веднага насочили свои колеги от областното пътно управление и снегопочистващи машини към мястото, на което изчаквали бедстващите. Малко по-късно е изпратена и верижна машина.

Зимната обстановка остава усложнена

По повод информацията за закъсали камиони с ваксини, от АПИ увериха, че закъснели доставки няма. Въпросните машини превозвали ваксини, предназначени за следващ период на имунизация.

 

 

От АПИ още веднъж призоваха хората да избягват пътуванията в Североизточна България, защото там се формирали и мини торнада, които "пренасяли" сняг от полетата върху пътните настилки.

По повод ситуацията с блокираните 180 спортисти в Националната спортна база в Белмекен, от АПИ информираха, че пътят дотам е републикански и не се обслужва от агенцията. Въпреки това, по искане от Община Велинград, АПИ ще помогне за освобождаване на пътя.

До часове се очаква да бъде разчистен и пътят Суворово - Ветрино.

От всички проходи към момента затворени за движение са само "Троянски" и "Дюлински".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.