Мигрената е второто по честота първично главоболие

"Главоболието се среща при много инфекциозни заболявания, често е свързано с повишена температура, високо кръвно, така е и с COVID-19", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS д-р Кана Принова, началник на клиника по нервни болести във ВМА.

"Плюс това първоначално при COVID се забелязва и едно объркване, дезориентираност", допълни още гостът.

Последиците от COVID-19 (ВИДЕО)

"Една от основните причини да се посети лекар е главоболие. 90% от главоболията са първични, голяма част от тях са свързани със стягане във врата. Една от основните причини е стресът, също неправилна стойка на тялото, продължителна работа на компютър", информира специалистът.

Лекарят каза още, че ако главоболието е внезапно, трябва задължително да се потърси лекар и да се направят изследвания, особено ако е свързано с гадене, повръщане, висока температура, защото най-вероятно става дума за нещо сериозно. Ако главоболието е свързано с температура, най-често може да се очаква инфекциозно заболяване.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19

"Мигрената е второто по честота първично главоболие. Причината да е най-често срещана при жените са хормоналните особености. Продължителността на пристъпите е около 72 часа, ако са повече от 2 пъти в месец, може да се говори за хронична мигрена, при което болката е по-лека, но по-продължителна", заяви д-р Принова.

Тя информира, че има фактори, които могат да предизвикат мигренното главоболие: цитрусови плодове, консервирани храни, алкохол, морски продукти. А лечението на пристъпите се провежда медикаментозно, а е нужна и профилактика.

"Възможно е да настъпи главоболие при съдови заболявания, при наличие на тумори, при психични заболявания, то просто не трябва да се подценява и задължително да се посети специалист", заключи д-р Кана Принова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.