Липсват обаче данни за ефективността й при по-възрастните

„Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна при приложението й при пациенти. Това, което към момента липсва от страна на производителя са тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

Нова пратка с ваксини пристигна в страната

По думите му той и колегите му са обсъдили този въпрос и заедно са достигнали до извода, че липсата на подобна информация се дължи на „немарливост” от страна на компанията, която не е включила хора над 65-годишна възраст в клиничните си изпитания.

ИЗВЪН СВЕТЛИНИТЕ НА ПРОЖЕКТОРИТЕ: Другият живот на проф. Тодор Кантарджиев

„Нито една от препоръките да не се ваксинира тази възрастова група не е свързана с наличие на опасни и сериозни странични ефекти при тях”, категоричен е експертът. „В момента Европейската медицинска агенция препоръча ваксината за всички възрастови групи, изхождайки от позицията, че поради липсата на особени странични ефекти при по-младите не може да се очакват такива и при по-възрастните”, допълни той.

Подробностите от разговора гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.