Българинът загина при опит да покори връх К2

Атанас Скатов, по неизвестна причина, се е откачил от осигурителното въже и е паднал. Последно се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу. Това съобщиха от екипа на експедицията за изкачването на връх К2, част от която бе и българинът.

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду. 

Откриха тялото на Атанас Скатов

“Въжето не се е късало... По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза NOVA Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани.Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

Смъртоносният К2 – върхът, който отнема живота на всеки четвърти катерач

Rest In Peace Atanas 🙏 Friday 5 February around 10:30am our member Atanas from Bulgaria 🇧🇬 fell from the rope near...

Posted by Chhang Dawa Sherpa on Friday, 5 February 2021

 

Смъртта на Скатов настъпи при опит да покори К2, като цялата група се отказва от атаката на върха заради изключително лошо време. Инцидентът с българина станал на връщане от Лагер 3 към Базовия лагер на алпинистите.

Атанас Скатов изчезна в подножието на К2 (ВИДЕО+СНИМКА)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.