Целта на изследванията е децата да учат присъствено възможно най-дълго време

Здравните власти предлагат учениците да се тестват за COVID-19, за да се гарантира по-дългото им присъствено обучение. Голям проблем обаче е нежеланието на родителите децата да се изследват. Това заяви пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а само материал от носа с четчица.

Министърът каза още, че четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи. 

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като такива били европейските препоръки. Вчера беше решено всички дози от нея, които пристигат у нас, да бъдат поставяни веднага, без да се заделят такива за втора имунизация. Целта е да се ускори ваксинацията, обясни проф. Ангелов.

Проф. Ангелов: Във фаза 4 ще ваксинираме хронично болните и хората на над 65 г.

По думите му има известно нарастване на заболеваемостта, но със заключенията ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за период от две седмици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.