Възнаграждение според отговорностите - много или малко?

В най-малката и най-бедна община в област Добрич кметът ще получава по-голяма заплата от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас. Възнаграждение от 3720 лева на Илхан Мюстеджеб беше гласувано от Общинския съвет на Крушари, още преди да бъде приет бюджетът за настоящата година.

Опитахме се да разберем какви са заслугите на кмета за това увеличение.

3797 души е населението в общината по последни данни на Националния статистически институт, към края на 2019 г. Общината е най-малката в област Добрич с 19 села и нито един град. Безработицата към края на януари е 15,5% при средно за областта 6,1 на сто.

С какво все пак кметът Илхан Мюстеджеб е заслужил възнаграждение по-голямо от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас?

„Миналата година заплатата ми беше 3100 лв. Аз съм направил на моите заместници заплатите 2700 – 2800 лв.. Нали трябва да съм адекватен? Аз взимам решението, аз отговарям, аз от сутринта досега съм подписал сигурно 100 – 200 документа. Аз нося отговорност за всяка стотинка. Мисля, че това е реципрочно на заплатата, която получавам”, казва кметът Илхан Мюстеджеб.

По данни на Института за пазарна икономика на 1 общински служител в общината се падат 81 души, като в повечето общини у нас, обхватът е между 100 и 300 човека. Крушари не е единствената община в страната, която не отговаря на изискването за минимален брой население от 6 хиляди жители, но това, което я прави уникална е високата заплата на кмета, гласувана неотдавна от Общинския съвет с 9 гласа  “за”,  3  “против” и 1 “въздържал се”. Сред противниците на скоростното увеличение с 45% за година и три месеца са съветници от двата полюса на политическия спектър.

„В условията на пандемия, световна икономическа криза и при такива нива на безработица в страната, считам, че е напълно неприемливо и неморално такова увеличение на заплатата на кмета”, казва Радослав Йорданов, общински съветник от ГЕРБ.

„Аз с удоволствие бих гласувал и 10 000 лева заплата на работещ кмет. Община Крушари събира годишно около 500 лв. патентен данък. Това само по себе си говори, че в общината липсва индустрия. Земеделието може да осигури работни места единствено по време на кампании”, казва Здравко Здравков, общински съветник от БСП.

Заради жестоката суша миналата година голяма част от хората остават и без това препитание. В общината няма спешна помощ, а линейките от областния град пътуват за час само в едната посока до най-отдалечените села на границата с Румъния. Общопрактикуващите доктори пък обслужват населението само за по 2-3 часа на ден.

За първи път от много години насам, кметът може да се похвали, че в неговия мандат общината има сключен договор за зимно поддържане и снегопочистване с фирма с името на древногръцкия бог Танатос.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.