Причината е спорен медиен закон

Започна война между Facebook и Австралия заради авторски права. Спорът е част от принципното противопоставяне между големите интернет компании и националните правителства.

От днес социалната мрежа спря публикуването на съдържание от медиите в Австралия. Експерти смятат, че това е само началото на подобни спорове.

Милиони австралийци се оказаха неспособни да правят това, с което са свикнали от години - да четат новините през Facebook.

"Мисля че забраната е ужасна. Аз използвам мрежата, за да науча новините на едно място. Така че със сигурност ще ми се отрази", каза Жаклин Кларк, жителка на Сидни.

Причината за спирането на новините от Австралия е закон, който държавата подготвя. Той предвижда интернет компаниите да плащат на медиите, ако публикуват тяхно съдържание. Facebook пусна дълго обяснение защо това е несправедливо. Там се казва, че компанията на практика предлага безплатно рекламиране на медиите, от което те печелят. Австралия обаче вижда действията им различно.

"Това е атака срещу една суверенна нация, срещу свободата на хората. Това е безцеремонна екплоатация на влиянието върху пазара и контрола върху технологиите, които Facebook имат", коментира Грег Хънт, министър на здравеопазването на Австралия.

Спорът се следи внимателно от редица столици по света. Не е тайна, че Европейският съюз също обмисля нови закони за регулиране на влиянието на големите интернет компании и таксуване на огромните им печалби. Сдружението на издателите на вестници в Германия днес се изказа в подкрепа на правителството в Австралия и регулирането на Facebook. Подобни изявления направиха и издатели от Великобритания.

"Ние представляваме хората. Съжалявам, но не може да се опиташ да ни изринеш с булдозер. Ако Facebook се опитва да направи това, в дългосрочен план, ще си навлече същия гняв, като големите петролни или тютюневи компании", заяви Джулиан Найт, председател на медийната комисия в британския парламент.

 

 

Акциите на Facebook паднаха на борсата. Но това е само началото на борбата. Австралия не е голям пазар за интернет гиганта и експерти смятат, че е удобен терен компанията да изпробва възможностите си за директно противопоставяне.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.