Това значително ще улесни разпространението на ваксината

Ваксината на фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech срещу COVID-19 остава стабилна и може да се съхранява за две седмици на температури, далеч по-високи от предписаните досега, обявиха двете компании, цитирани от АФП. Това значително ще улесни разпространението на ваксината.

Pfizer/BioNTech ще тестват ваксината си върху бременни

Двете компании са информирали американския регулатор Агенция по храните и лекарствата, че ваксината им остава стабилна, ако се съхранява за период до две седмици при температури от минус 25 градуса по Целзий до минус 15 градуса по Целзий, които са обичайни за медицинските фризери.

Учени искат ваксината на Pfizer да се поставя през по-дълъг период

Ваксината, която е една от трите, одобрени за употреба досега в ЕС, трябва да се транспортира и съхранява при температури между минус 80 градуса по Целзий и минус 60 градуса по Целзий, което изисква специални условия и създава логистични пречки за разпространението на продукта, разработен въз основа на технология на информационна РНК, отбелязва агенцията.

Pfizer/BioNTech сключиха сделка с ЕС за доставка на още 200 милиона ваксини

Новите правила за съхранение "може да улеснят складирането на нашата ваксина в аптеките и да осигурят по-голяма гъвкавост във ваксинационните центрове", каза съоснователят на BioNTech Угур Шахин. Той каза още, че BioNTech и Pfizer работят и върху "нови формули, които още повече ще улеснят транспортирането и използването на ваксината ни".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА