Щетите се изчисляват на няколко милиона евро

В Испания за пета поредна нощ имаше протести в различни градове в защита на рапъра Пабло Хасел, който излежава 9-месечна присъда за подтикване към тероризъм и обида към Короната. Само в Барселона на демонстрациите по данни на полицията е имало над 6 хиляди души.

Размириците в Барселона започнаха около 19 часа в събота вечер на Площада на Университета, след което обикаляйки из централните улици участниците достигнаха до емблематичния булевард Passeig de Gracia, на който има 180 магазина, повечето от които на известни дизайнери.

Там групи мъже с качулки са разбили витрините на някои от тях и са плячкосали стоката.

Пред входната врата на Фондовата борса на Барселона, която се намира на същата знакова улица, е запален огромен огън, но не са успели да проникнат вътре.

Насилие на уличните протести в Испания (ВИДЕО)

Президентът на Асоциацията Passeig de Gracia Луис Санс обвини политиците, които с подкрепата, оказана на Пабло Хасел и феновете му са демотивирали полицейските части.

Щетите се изчисляват на няколко милиона евро. 11 души са арестувани за грабежи, а 9 са пострадали при сблъсъците с полицията.

Има и много изпочупени мотоциклети, паркирани на улиците.

Протести имаше и в Лейда, Тарагона, Реус, Сабадел , Жирона, Сантандер, Севиля.

Протестите в Испания продължават (ВИДЕО)

В столицата Мадрид 100 души са протестирали за втори път тази седмица, обградени от полицейски части, за да не се стигне до вандализъм.

Митинги в подкрепа на Хасел имаше и в Памплона, където са се събрали около 800 души, като някои от тях са хвърляли камъни по полицаите. Съобщава се и за пострадал човек, прегазен от шофьор при опит да се блокира магистрала С-31.

Източник: Ruptly

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР