Това показа наша проверка

Старт на четвъртата фаза от ваксинационния план у нас. От днес личните лекари също могат да правят имунизации срещу коронавирус. Наша проверка обаче показа, че на много места това все още не е факт.

Преди началото на фазата, лекарите трябваше да изготвят списъци с желаещите да се ваксинират. Този етап включва хората на и над 65 години и тези с хронични придружаващи заболявания. Преди имунизация джипитата ще преглеждат пациентите си, а за всяка поставена инжекция те ще получават по 10 лв. В процеса по имунизация ще участват повече от 4300 лични лекари.

Къде може да се ваксинираме (СПИСЪК)

Заради заболяването си Росалина Стаматова попада в една от рисковите групи. „Редът ми за имунизация дойде. Отидох при личния лекар, но той ми каза, че няма готовност и евентуално да очаквам обаждане от негова страна”, разказа жената.

Така тя стига до ваксинационния пункт на здравната инспекция в Бургас. Именно оттам личните лекари днес получиха флаконите с ваксини. Сред тях е д-р  Анна Стаматова, която започва да имунизира от утре.

„Ще започна да звъня от днес на моите пациенти, за да ги запиша, така че да няма струпване на хора. Трябва да идват през половин час, за да могат да изчакат малко след поставяне на ваксината”, коментира общопрактикуващият лекар.

От липса на желаещи се оплаква д-р Боян Янакиев. От 1000 души, едва около 60 са се записали на ваксина. Личният лекар ще праща пациентите си в имунизационния кабинет на 12 ДКЦ, където е и практиката му.

„Това ще е с цел да намалим загубите на ваксини. Има реална опасност, защото трудно ще съберем хора без допълнителна помощ за докарване на възрастни и трудноподвижни”, поясни той.

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Доц. Ангел Кунчев отговаря на Вашите въпроси (ВИДЕО)

Желание пациентите им да се имунизират във ваксинационния кабинет на поликлиниката са заявили и други джипита.

„Над 50% ги насочват към нашия ваксинационен кабинет. Има и такива колеги, които сами ще си направят ваксинациите”, каза д-р Васил Василев

От кабинета се възползва и  68-годишната Бистра Георгиева. Жената искала да се ваксинира, но не успяла да се свърже с личния си лекар.

„Вярвам в медицината, в науката. Защо трябва да се разболявам като мога да се ваксинирам?”, споделя тя.

ЗА ТРИ ДНИ: Около 30 000 са ваксинираните срещу COVID-19 българи (ОБЗОР)

А за да получи всеки желаещ ваксина, мобилни екипи ще имунизират хората, които живеят в отдалечените и труднодостъпни населени места.

„Отговорник от МЗ ще координира с кметовете. Там, където не може да стигне личен лекар, ще изпратим мобилни екипи”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За транспортирането на ваксините в труднодостъпните региони ще съдейства и полицията. У нас са разкрити 318 ваксинационни пункта, а при необходимост ще бъдат разкривани и още.

Задавайте и Вашите въпроси за ваксините ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.