Тя е на обща стойност малко над 78 млн. лв.

Нова мярка в кризата в подкрепа на бизнеса. Тя е на обща стойност малко над 78 млн. лв. По нея от днес до 15 март могат да кандидатстват малки фирми с годишен оборот за 2019 г. над 500 000 лв. Другото изискване е предприятието да има спад в оборота от поне 20% през 2020 г. в сравнение с предходната. Най-голям дял от средствата са предвидени за сектор "Търговия" - 26 млн. лв. Следват "Преработвателна промишеност" с 16 млн. лв. и "Строителство" - 8 млн. лв. Пари ще има още за транспорт, хотелиери и ресторантьори.

Калин Иванов е собственик на 4 ресторанта. Само един от тях обаче в момента работи, като доставя храна. В последните месеци оборотът спада с 80 %.  До момента Калин е кандидатствал по всички програми за финансова помощ в пандемията, ще кандидатства и по тази.

„Всяка помощ е глътка въздух за бранша. Естествено не може да замени нормалния процес на работа”, коментира мъжът.

130 кoмпaнии ще могат бeзплaтнo дa cтapтиpaт cвoй oнлaйн мaгaзин (ВИДЕО)

По новата мярка максималната сума, която малките фирми могат да получат, е 50 000 лева. Средствата ще се определят в зависимост от спада в оборота и регистрираните загуби.

„Ако разделим тези 78 млн. лв. може би ще достигнем много над 1500 компании”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Калин обаче се опасява, че парите ще стигат до нуждаещите се отново не навреме.

„Ние имаме задължения, които са в просрочие с месеци и ако трябва да чакаме юни, юли август - няма да е кой знае каква помощ”, каза мъжът.

Калин смята, че изискванията по мярката ограничава други в бранша. „Би било доста по-добре ограничението да е от 300 000 нагоре”, коментира още той.

Одобрените кандидати ще могат да покриват със средствата текущи разходи. По данни на Министерството на икономиката  в условия на пандемия бизнесът е подпомогнат с над 1 мрд и 700 млн лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.