Вижте от какво се оплакват общопрактикуващите лекари

В Благоевградско личните лекари са притеснени, че ваксини до тях още не са стигали. Най-сериозен е проблемът в малките общини. От Здравната инспекция обясниха, че количествата, с които разполагат, са ограничени.

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Доц. Ангел Кунчев отговаря на Вашите въпроси (ВИДЕО)

В Кресна масовата ваксинация изобщо не е започнала.

„Ваксини няма и не знам кога ще има. Няма информация как ще станат нещата. Тоест, ние ли ще ходим да си ги взимаме, те ли ще ни ги донасят”, коментира общопрактикуващият лекар д-р Стоян Костов.

30 са пациентите, които са се записали за ваксини при него. Всичките са с хронични заболявания. От Здравната инспекция в Благоевград реагираха веднага и осъществиха контакт с д-р  Костов. 

„Чухме се сутринта. Днес ще дойде и ще му бъдат дадени два или три флакона с ваксини”, уточни д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ Благоевград.

 

 

Част от личните лекари все още не са готови да се включват в имунизацията

Но д-р Костов не е единственият личен лекар без ваксини.

„Има колеги, които са се разхождали 35 км с хладилни чанти и са се върнали без флакон”, заяви Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

В Благоевградска област в момента търсенето на ваксини надвишава предлагането.

„Трябва да си направим сметка, да има ваксини и за нашия кабинет, и за лечебните заведения. В областната болница и спешния център също трябва да има дози за желаещите”, каза още Калоянов.

Къде може да се ваксинираме (СПИСЪК)

Личните лекари са категорични, че спешно трябва да се намери баланс, за да не се убие желанието на хората да се ваксинират.

„Лекарите вършат всичко, което е необходимо, пациентите имат желание. Моля да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро, защото масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация. 100 000 дози за деня могат да бъдат направени, ако личните лекари бъдат снабдени с по 2 флакончета”, категорична е д-р Николова.

В Благоевград до края на седмицата се очаква нова доставка на ваксини. Този път в значително количество.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.