Вижте каква е сумата

Винаги се е твърдяло, че парите не носят щастие, но в съвременния свят изглежда, че двете понятия са по-тясно свързани от всякога, пише Pariteni.bg. Постигането на финансова стабилност със заплата, която покрива основните нужди, отдаването на някои капризи и спестяването е от съществено значение за постигане на спокойствие. Но какава е точната цифра?

 Къде у нас взимат най-високи заплати

Проучване на Adecco за щастието на работното място разкрива значението, което т. нар. "емоционална заплата" има за работниците и служителите днес. Тя е повече свързана с това, че те се чувстват комфортно в своето положение и работна среда, отколкото със заплатата, която получават.

В Испания се потвърди за първи път в осем издания на гореспоменатото проучване, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график - нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.
 
Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Колко лева са необходими за издръжка на 4-членно домакинство

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата - нещо, което влияе върху личния живот на работниците, но изобщо не се появява на първо място в проучването, тоест не е основното нещо.
 
Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и другарство, и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Все пак заплатата влияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Това проучване, в което са участвали 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ.

Още новини и съвети за личните финанси може да намерите на pariteni.bg.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.