Те са от Афганистан, Пакистан и Сомалия

Румънската гранична полиция залови през последните 24 часа 28 нелегални мигранти при опити да прекосят незаконно границата с Унгария, скрити в камиони или ходейки пеша през полето, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от DarikNews.

Нелегалните мигранти са от Афганистан, Пакистан и Сомалия, а част от тях са открити в камион, управляван от български гражданин.

При проверка на граничен пункт Нъдлак 2 в камион, управляван от румънски гражданин, са намерени шестима мигранти, скрити между сокове, превозвани за Нидерландия. Мигрантите са от Афганистан на възраст между 16 и 21 години, кандидати за убежище.

Заловиха 27 мигранти на румънско-унгарската граница

На същия граничен пункт в два камиона, управлявани от български и от украински граждани, били намерени 14 мигранти от Афганистан, Пакистан и Сомалия, на възраст между 15 и 23 години. Камионите превозвали метални изделия, бойлери и стъклени чаши за фирми в Германия и Франция.

Днес сутринта в района на град Нъдлак била забелязана група от осем души на около 100 метра от граничната линия. Хората се движели пеша и не можели да обяснят присъствието си в зоната. След разследване румънската гранична полиция установила, че става дума за шестима граждани на Афганистан на възраст между 15 и 20 години, и двама граждани на Пакистан, съответно на 21 и на 24 години.

Полицаи преследваха с часове трафикант, превозващ бежанци

Разследването по случаите продължава, посочва Аджерпрес.

Граничната полиция в румънския окръг Арад отбелязва, че през последните месеци е нараснал броят на мигрантите, които опитват да прекосят незаконно границата, за да достигнат до други европейски държави. През 2020 г. са заловени 2011 души при опити за нелегално прекосяване на румънско-унгарската граница, докато през 2019 г. са спрени 945 мигранти. Половината от тях са намерени скрити в камиони, пътували за страни от Шенгенското пространство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.