Това показват данни на Службата за национална статистика (ONS)

Почти един милион чужденци може би са напуснали страната през миналата година, като коронавирусната пандемия изглежда е предизвикала най-големия регистриран нетен отлив на работещи, но неродени във Великобритания, според официални данни, публикувани във вторник, цитирани от Ройтерс.

Англия готви план за излизане от карантината в 4 стъпки

Данните от Службата за национална статистика (ONS) предполагат, че във Великобритания през последните три месеца на 2020 г. е имало 795 000 по-малко работещи, родени в чужбина, отколкото година по-рано, и близо милион по-малко жители, родени в чужбина, на възраст над 16 години.

В рамките на Европа Великобритания регистрира най-голям брой починали заради COVID-19 и понесе най-сериозен икономически удар от коронавирусната пандемия. Особено тежко са засегнати някои сектори, в които преди работеха голям брой чужденци, като например хотелиерството.

Проучването не е предназначено да обхване миграционните потоци, а наличието на пандемия означава, че телефонните обаждания са заменили интервютата от врата до врата от страна на ONS, което прави по-трудно да се разбере дали намаленият брой на респондентите, родени в чужбина, отразява промяна в извадката или представлява основна промяна.

Въпреки това Джонатан Портъс, професор по икономика и публична политика в King’s College в Лондон и бивш главен икономист в Британския департамент за работа и пенсии, заяви, че е разумно да се заключи, че е имало масова миграция.

Борис Джонсън планира до края на юли ваксиниране на всички пълнолетни

"Не се съмнявам, че е имало отлив на хора, който е безпрецедентен в най-новата история", каза той пред Ройтерс. Трудно е било да се разбере дали работещите чужденци ще се върнат, след като пандемията приключи, каза още Портъс.

Работниците, родени в ЕС, представляват по-голямата част от напусналите Великобритания през изминалата година, показват данните на ONS.

Британската статистика заяви, че не може да даде насоки относно вероятната посока на каквито и да било ревизии на публикуваните днес данни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР