Международната агенция за атомна енергия вече не може да използва наблюдателните си камери

Иран започна да ограничава международните инспекции на ядрените си обекти, информацията съобщи държавната телевизия.

По този начин страната се стреми да окаже натиск върху европейските държави и САЩ да отменят санкциите и да подновят изпълнението на ядрената сделка от 2015 г. Външният министър Мохамад Зариф заяви, че Международната агенция за атомна енергия вече не може да използва наблюдателните си камери на ядрените обекти.

Записите  ще бъдат пазени три месеца, като след това Техеран ще ги предаде на агенцията на ООН, но само ако наложените от международната общност санкции бъдат облекчени. Вчера аятолах Али Хаменей заяви, че Иран ще обогатява уран до 60 на сто, ако страната се нуждае от това.

САЩ променят политиката си спрямо Иран

Иранските лидери настояват Вашингтон да отмени рестрикциите, за да бъде възстановено споразумението. Сащ настоявата първата стъпка да е на Иран, който да започне отново да изпълнява сделката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.