Количеството на фини прахови частици в някои квартали скочи до 10 пъти над нормата

София осъмна с мръсен въздух. Тази сутрин количеството на фини прахови частици в някои столични квартали скочи до 10 пъти над нормата. От общината препоръчаха децата да не спортуват на открито в училищата. В някои учебни заведения обаче не смятат това за удачно.

„В 14.00 ч. печеше слънце. Проверих в приложение на телефона си качеството на въздуха и то беше добро. В тази пандемична обстановка, когато времето, позволява децата трябва да са навън”, коментира Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“.

Според учителя по физическо Атанас Стоилов във физкултурните салони със сигурност има повече прах, отколкото навън.  

Нивата на замърсяване в столицата остават високи – особено в кварталите „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово”.  За да установят проблема, столични инспектори тръгнаха на проверка. Основен замърсител се оказва строителството. 

Мръсен въздух над допустимото на 9 места в страната

„Днес са извършени над 15 проверки само на строителни обекти. Има съставени актове за замърсяване в район Слатина, както и 5 акта, които са на строителни обекти”, обясниха от Столична община.

Сред най-големите замърсители на въздуха остава автомобилният трафик, твърдят експерти. А заради нерегламентирано горене на отпадъци, ежегодно сред кварталите с най-мръсен въздух се нарежда „Красна поляна”, допълват от общината. Нивата на фини прахови частици там вече се отчитат от мобилна измервателна станция.

Прашен облак обхвана Пиренеите (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.