Проучването е на консултантската агенция J.D. Power

Последно проучване на консултантската агенция J.D. Power класира най-надеждните автомобили на възраст до три години. Лидери са Lexus и Porsche, но като че ли най-интересно е третото място на KIA.

На противоположния полюс са Land Rover, Alfa Romeo и Jaguar, които показват най-много дефекти. Рейтингът е съставен на база проучване сред 33 000 респонденти в САЩ. Методиката на J.D. Power е много проста: агенцията анкетира собствениците на 32 марки автомобили на 3-годишна възраст, като измерва броя проблеми на 100 автомобила за последните 12 месеца експлоатация.

Предвид се взимат всички видове оплаквания – от сервизни проблеми, влияещи на безопасността на движение по пътищата, до проблеми с мултимедията. Лидер в рейтинга на J.D. Power през 2020 г. стана Lexus, който отчита 81 проблеми на 100 автомобила. Второто място е за Porsche, а третата позиция – за масовия производител KIA, който има по 97 проблема. Lexus е лидер в тази класация за девети път през последните десет години, така че този успех е повече от очакван и закономерен. Също закономерно е и класирането при аутсайдерите, където отново моделите на Jaguar Land Rover и Alfa Romeo са показали най-много проблеми.

Ford ще продава само електромобили в Европа до 2030 г.

Последният в класирането Land Rover отчита 244 проблема на 100 автомобила при средно за индустрията 121. Любопитно е положението на Volkswagen, който пада стремглаво в подреждането.

През 2019 г. той е на шеста позиция, докато в последното издание на рейтинга е една на 28-а позиция, като по-зле се представят само споменатите три марки и Chrysler. Най-надеждният модел в класацията е Porsche 911, но подобно отличие на спортния автомобил не е нещо ново. В рейтинга на агенцията за пръв път се появява и името на Tesla, но тя не влиза в официалната статистика.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.