Вижте какво е то

Огромният парашут, използван от марсохода „Пърсивиърънс” при кацането му на Марс, съдържал скрито послание, пише Асошиейтед прес. То е дело на системен инженер в НАСА, който е запален любител на пъзелите и загадките. Иън Кларк използвал бинарен код, за да изпише Dare Mighty Things, което е превод означава „Осмелете се на велики дела”.

НАСА показа зрелищни първи кадри от Марс (ВИДЕО)

Буквите от посланието са скрити в оранжевите и бели ивици на 21-метровия парашут. Те съдържат и GPS координати на централното управление на мисията на марсохода в Пасадена, Калифорния.

НАСА разпространи цветни снимки на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Идеята хрумналата на Кларк преди две години. Инженерите искали парашутът да е с уникален дизайн и така скриването на послание се оказало идеално за целта. Само шестима души в екипа знаели за него до кацането на марсохода на Червената планета миналата седмица.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Осмелете се на велики дела” е фраза, използвана от президента Теодор Рузвелт. Тя е мото на инженерите в НАСА и е изписана по стените на сградата, в която се помещава мисията по контрол на „Пърсивиърънс”. „Трябваше да измислим начин да я закодираме, но така, че да не е твърде очевидно”, споделя Кларк. Що се отнася до GPS координатите, те указват място само на 3 метра от входа за посетители в центъра в Пасадена.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.