Първото поколение от ваксините срещу COVID-19 все още предпазват от появяващите се по света варианти

Компанията Pfizer обяви, че е започнала изследване дали третата доза от ваксината й ще предпазва по-добре от мутациите на новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

Трета доза ще бъде поставена на 144 доброволци сред тези, които са участвали в ранните изпитания в САЩ миналата година. Компанията иска да провери дали допълнителна инжекция шест до 12 месеца след първите две дози би активирала имунната система достатъчно, за да отблъсква мутирал вирус.

Ваксината на Pfizer/BioNTech спира разпространението на COVID в 89,4% от случаите

Първото поколение от ваксините срещу COVID-19 все още предпазват от появяващите се по света варианти, твърдят здравните власти. Производителите обаче искат да са готови за появата на по-резистентни на ваксини мутации.

Pfizer и германският партньор на компанията BioNTech също модифицират рецептата за ваксината. Те водят преговори с американските и европейски регулатори за изследване за оценка на дозите, ъпгрейдвани за да съответстват по-добре на варианти като южноафриканския.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА