Кой колко печели в пандемията?

Почти 10 процента от работещите и над 20 на сто от населението на ЕС са застрашени от бедност и социална изолация. Данните са повече от тревожни на фона на разрастващата се пандемия от COVID-19. Точно заради това ЕС се опитва да наложи общи правила, които да защитят работещите и да регламентират трудовите им възнаграждения. В началото на февруари Алиансът прие доклад, с който се обяви в подкрепа на най-уязвимите работещи хора и поиска определяне на размера на минималната заплата, който да е над прага на бедността.

В 21 страни стойността на средствата, които трябва да получат гражданите, става със закон или решение на компететен орган. В 6 държави от Общността паричните възнаграждения са обект на колективни споразумения. И за да се справят с неравенството и бедността сред работещите, от ЕП призовават за промени в трудовото законодателство.

"Нуждаем се от европейски минимални стандарти, силни социални системи в държавите членки. Нуждаем се от пенсии и заплати, които да гарантират достоен човешки живот", каза  Йозлем Демиров, докладчик за директивата за минималната работна заплата.

Необходими са и мерки в демографско отношение, тъй като към настоящия момент жените са изложени на по-висок риск от бедност, отколкото мъжете. Оказва се, че пандемията от COVID-19 е "разболяла" най-силно сектора на услугите. В него традиционно работят повече жени.

По данни на Евростат през 2018 г. малко над 9 % от европейските работници са били изложени на риск от бедност. Ниските заплати не са се увеличили със същия темп и това допълнително изостря неравенствата. Необходими са сериозни мерки, за да може страните от ЕС да се справят с финансовите си затруднения.

Репортер: Николай Беремлийски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.