Те разработват модифициран вирус, чрез който изследват мутациите на южноафриканския щам

Учени от Тексас разработват модифициран вирус, чрез който изследват мутациите на южноафриканския щам на COVID-19. Целта е новият вариант на коронавируса да бъде победен и да се провери запазват ли ваксините ефективността си.

ПРОБИВ: Турски учени твърдят, че са разработили спрей, убиващ COVID-19 за минута (ВИДЕО)

„Заедно с учените от моя екип създадохме така наречената обърната генетична система, която е пряко свързана с пандемията от COVID-19. Благодарение на нея можеш да установиш всяко състояние на вируса. Ако питате за конкретните ни действия – благодарение на тази система ние анализираме мутациите на вируса, без значение дали те идват от Южна Африка, Обединеното кралство или пък Бразилия. Нашият фокус попада главно върху мутациите на така наречения спайк протеин, които стои в основата и на част от създадените ваксини”, разказва Пей-Йонг Ши

Работата на учените се корени в това да дадат експериментално доказателство как мутациите на вируса влияят на действието на антителата, които хората имат. Точно заради това експертите изследват всички промени в спайк  протеина.

Създателят на ваксината срещу COVID-19: Препаратът е почти съвършен

„Това, което правим е следното – разполагаме с кръв от човек, който е бил ваксиниран. Използваме тази кръв, за да проверим дали и как мутациите на вируса променят антителата. Това е много важно, защото чрез тези свои изследвания ние разбираме дали ваксините, с които разполагаме са ефективни или е необходимо да се създадат така наречените буустъри, които да подсилят тяхното действие, за да може те да победят новите мутации”, обясни още ръководителят на изследванто.

Това, което открива екипът  е, че южноафриканският щам на коронавируса намалява неутрализиращото действие на антителата с две трети. Например – нека кажем, че кръвта на хората, които са ваксинирани може да неутрализира обикновения коронавирус, като стойността на неутрализиращото действие е 600. Когато говорим обаче за щама от Южна Африка тази стойност е намалена с две трети и се равнява на 200.

СЛАБОТО МЯСТО НА COVID-19: Близо ли сме до победата над заразата?

„Въпросът е, че да, тази цифра със сигурност ни осигурява някаква форма на защита, никой обаче не знае каква е необходимата минимална стойност, която ни трябва, за да бъдем напълно предпазени. Тези параметри все още не са дефинирани добре  и точно заради това е необходима още по-задълбочена работа.  Съществува погрешно схващане, че намаляването на неутрализиращото действие на антителата с две трети, със сигурност означава две трети по-малка ефективност на ваксините. Това е напълно невярно”, категоричен е Пей-Йонг Ши.

Какво още разказа ученият пред Николай Беремлийски - гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.