Починалите с COVID-19 за денонощие са над 100

2 588 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Подобен брой се отчита за първи път след 16 декември миналата година.

Новозаразените са установени след направени 16 179 теста. Това означава, че положителните проби са близо 16%, показват данни на Единния информационен портал.

В болница с коронавирус са настанени 4 777 души, а в интензивни отделения се намират 414 заболели.

През изминалите 24 часа са починали 117 души. Излекуваните са 1 085.

"Зелените коридори" за ваксинация работят частично в София

Само две столични болници откриха днес „зелени коридори” за ваксиниране на хора и извън фазите – „Александровска” и „Св. Иван Рилски”. Опашки от чакащи пред пунктовете се извиха още преди те да отворят.

Около обяд дозите в „Св. Иван Рилски” свършиха, което доведе до напрежение между медиците и десетките хора, останали без имунизация.

В „Пирогов” ще възстановят „зелените коридори”, когато приключи имунизирането на участниците в изборния процес, заяви директорът на болницата - проф. Балтов.

„В момента, в който обявихме всички, че приоритетно минават секционните и районните избирателни комисии, мисля, че хората разбраха, че просто ще изчакат до 15 март. В момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава отново, предполагам, ще се отворят и „зелените коридори””, каза проф. Балтов. „Знаете, че няма достатъчно ваксини, за съжаление, това, което трябваше да дойде през февруари, не дойде”.

НОВО ПРОУЧВАНЕ: Ваксините намаляват риска от хоспитализация с 80%

Дневният брой новозаразени расте по-бързо от очакваното. Това твърди пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Очаквах 2 500 след около десетина дни. По-важно е да видим какви са тенденциите. Последните четири седмици кривата върви нагоре”, обясни той.

Така прогнозата е, че България може да достигне същите нива на пандемията от края на 2020-та. Отварянето на заведенията щяло да допринесе за новия пик.

„Когато гледаме такава крива и започваме да отхлабваме мерки повече, това е притеснително от медицинска гледна точка”, допълни пулмологът.

СЗО отчете тревожна тенденция, свързана с COVID-19

 

 

Решението е само в бързото ваксиниране на повече хора, категорични са медиците. Ваксините за „зелените коридори” обаче са на привършване. А опашки от чакащи се извиха и днес.

Имунизирането на пациенти върви и при личните лекари. И при тях обаче количествата от дозите са ограничени.

Пред националното радио зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че джипитата нямат право да искат такса за поставяне на препарата. При неправомерно таксуване пациентите могат да се обърнат към здравните власти.

За изминалото денонощие са поставени 11 094 дози от ваксините срещу коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.