Учените уточняват, че са необходими две дози за по-подобри резултати

Дори една доза от ваксините на AstraZeneca или Pfizer намалява риска от болнично лечение с повече от 80%. Това става ясно от разпространено ново проучване във Великобритания, базирано на данните при лица над 80-годишна възраст, които първи получиха препарата на Острова.

БЕЗ "ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ" ОТНОВО: В някои болници дозите свършиха за часове

Според информацията ефектът е видим между 3 и 4 седмици след прилагане на ваксините срещу COVID-19. Учените обаче все пак поясниха, че са необходими две дози за по-подобри резултати.

„Тези ефекти в реалния живот са подкрепени от изключително добри нови данни, които показват, че една доза от ваксината на AstraZeneca или Pfizer работят срещу тежки инфекции при хора на възраст над 70 години, намалявайки с 80% хоспитализациите. Това са изключително добри новини”, обясни министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.