Платното е нарисувано от бившия британски премиер Уинстън Чърчил

Картината "Минарето на джамията Кутубия", нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил и предложена на търг от американската актриса Анджелина Джоли, намери купувач.

Снимка: БТА

Наддаванията бяха организирани в Лондон от аукционната къща "Кристис". Предварителната оценка на платното бе между 2 и 3 милиона и 500 хиляди  долара. Заплатената от неизвестния колекционер сума постави рекорд за творба на Чърчил.

Платното "Минарето на джамията Кутубия" е било подарено от Чърчил на президента на Съединениет щати Рузвелт. На творбата е изобразена внушителната джамия от 12-и век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственото платно, нарисувано от британския лидер по време на Втората световна война.

То е било сътворено след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия. Тогава двамата държавници посещават и Маракеш, като Чърчил запознава американския президент с красотите на града. Британецът му подарява картината с джамията за спомен.

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945 година. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.