Великобритания удължи срока за проверки върху вноса на хранителни стоки за Северна Ирландия

Европейският съюз обеща да предприеме правни действия, след като британското правителство едностранно удължи гратисен период за проверки върху вноса на хранителни стоки за Северна Ирландия, което според Брюксел представлява нарушение на сделката за Brexit, предаде Ройтерс.

ЕС изрази "силна тревога" от решението на Великобритания да удължи гратисния период до 1 октомври, определяйки го като нарушение на разпоредби от протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за Брекзит.

Нови затруднения за българите, които искат да учат или работят на Острова

Европейската комисия заяви, че нейният заместник-председател Марош Шефчович ще уведоми тази вечер в телефонен разговор британския министър Дейвид Фрост, отговарящ за връзките с ЕС, че "Европейската комисия ще отговори на тези действия в съответствие с правните средства, установени в споразумението за напускане и споразумението за търговията и сътрудничеството".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА