За това съобщи по-рано днес и Богдан Кирилов

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на руската ваксина срещу COVID"Спутник V", свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Уточнява се, че искането за тази оценка е подадено от дружество, установено в Германия (R-Pharm Germany GmbH). Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Европейската комисия, която има последната дума по предоставянето на достъп до пазара, бе уточнила, че ще одобрява само ваксини, произвеждани в ЕС. Според агенцията засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА