Браншът ще бъде подпомогнат във връщането на суми за неосъществени пътувания

Нова мярка в подкрепа на туроператорите. По нея те ще могат да получат до 15 на сто от оборота си без ДДС през 2019 г.  А с парите трябва да върнат на клиентите си дължимите суми по неосъществени пътувания заради COVID-епидемията, които са били планирани в периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г.

Средствата не може да надвишават дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. 

Схемата се създава с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Изплатиха повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

Помощта  ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по  схемата за държавна помощ,  прилагана към момента. Субсидията се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи.

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет.  Според индикативните стойности неусвоените средства  са близо 19  млн. лв.

Туристическият бизнес подкрепя идеята за „зелен пропуск”

Според действащата в момента мярка, размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г. за туроператори и туристически агенти, като предоставената помощ  приоритетно се използва за  връщане на суми по неосъществени пътувания и  компенсиране на разходи за основната дейност. Настоящата схема действа при същите условия до 5 април. Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март в информационната система СУНИ.

Създадената нова схема за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник.