Преминаването им е струвало между 2 и 4 хиляди евро

Заловиха нелегални мигранти и каналджии в района на Свиленград. Това съобщиха от прокуратурата в Хасково. В качеството на обвиняем е привлечен мъж на 55 г., за опит да подпомогне чужди граждани незаконно да преминат през страната.

Гърция разби канал за мигранти по река Марица към вътрешността на страната

По информация на "Гранична полиция" - задържани са 11 сирийци и 1 иракчанин. Сред тях е и семейство с три деца. Те са преминали в България с лодки по река Марица. Заловени са в момент, в който български трафикант ги е качвал в камион.

Събрани са доказателства, че гражданите на Сирия и Ирак са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 2 000 и 4 000 евро, за да стигнат до гр. София.

Задържаните са преминали река Марица, водени от гръцки каналджия. На наша територия в землището на с. Генералово ги очаквал микробус с българска регистрация, съобщи зам.-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова:

"Качени са в микробуса, в товарното помещение и малко преди да тръгне е задържан от служителите на Гранична полиция в Ново село".

Няма засилен миграционен натиск по гръцко-българската граница, обясни директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян Стоян Мандажиев:

"По това време на годината, през пролетните месеци се засилва миграционният натиск, но е в рамките на нормалното, съпоставимо е с предходните години."

Репортер: Димитър Иванов