Оставен на свобода под гаранция, 44-годишният обвиняем се яви пред съда в Минеаполис

Съдебното дело в САЩ срещу полицая, обвинен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, ще започне в най-добрия случай утре, реши днес съдия след обсъждане на естеството на обвиненията срещу Дерек Шовин, предаде Франс прес.

1 250 000 долара гаранция за полицая, обвинен за убийството на Джордж Флойд

Оставен на свобода под гаранция, 44-годишният обвиняем се яви пред съда в Минеаполис, където днес трябваше да започне изборът на съдебни заседатели.

Потенциалните съдебни заседатели са тук, но нека бъдем реалисти, няма да започнем подбора преди утрешния ден, заяви съдия Питър Кейхил, отбелязвайки неохотата на държавното обвинение да се даде ход на делото.

Случаят е сложен поради характера на обвиненията, повдигнати срещу Шовин, който на 25 май м.г. в продължение на 9 минути е притискал с коляно врата на афроамериканеца Флойд. Бяха му повдигнати обвинения за убийство "от втора степен", което изключва преднамереност, но предполага умисъл за убийство, и "непредумишлено убийство". В петък апелативен съд разреши добавяне и на трето обвинение - за "убийство от трета степен", което е по-лесно за доказване, тъй като е достатъчно да се докаже, че обвиняемият е действал опасно, без да е мислел за живота на жертвата.

Адвокатите на Шовин, които се противопоставят на това решение, сезираха Върховния съд на щата Минесота и ще са нужни няколко дни, за да има произнасяне на последната съдебна инстанция.

За щата Минесота, който е повдигнал обвинението, тази несигурност излага на риск целия съдебен процес. Не искаме да отлагаме процеса, но държим да си свършим работата, каза прокурорът Матю Франк.

Протестите заради смъртта на Джордж Флойд обхванаха целия свят

Съдия Кейхил първоначално смяташе, че е възможно въпреки всичко да започне избор на съдебни заседатели, но след дадена почивка прокурор Франк настоя да бъде направена консултация с апелативния съд. Тогава съдия Кейхил реши да пусне потенциалните съдебни заседатели да си отидат у дома и да ги събере отново утре в 10 ч.

Това дългоочаквано дело е изпитание за американското правосъдие след масовите антирасистки демонстрации миналото лято. Процесът ще премине при засилени мерки за сигурност, тъй като властите се опасяват от нови изблици на насилие, ако полицаят бъде оправдан.

Източник: БТА