Той посочи, че и негови близки са имунизирани с препарата

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той отбеляза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него.

„Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на AstraZeneca. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина”, коментира здравният министър.  

 

 

По думите на министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък.

„Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни проф. Ангелов.

Относно карантината за пристигащи от Африка министърът каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен.

 

 

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани”, добави проф. Ангелов.

Министърът каза, че мерки срещу коронавируса на национално ниво ще се въведат, когато се наложи.

„Няколко пъти съм го правил, нямам страх да го направя и сега, просто моментът не е дошъл”, заключи проф. Ангелов.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК