Това показва първото по рода си проучване

Почти месец със снежна покривка годишно са загубили Алпите на ниска и средна надморска височина за период от половин век, предаде Франс прес, позовавайки се на първото по рода си проучване, което оценява европейския планински масив като цяло.

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват около тридесет автори на публикация в сп. "Криосфера".

В СНЕЖЕН КАПАН: Как бяха спасени блокираните хора край пещера "Леденика"

"Това проучване дава възможност да се направи общ преглед на климатичните тенденции по отношение на снежната покривка", обяснява Самюел Морен от френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

Наблюдаваното намаляване на снежната покривка в планината е "основна тенденция, която потвърждава предишни проучвания", проведени на местно или национално ниво. Вече разполагаме с общ анализ за снежната покривка в целите Алпи", обобщава изследователят.

Силен снеговалеж затвори пътя към хижа "Алеко" на Витоша

За целите на изследването учените са събрали и стандартизирали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни.

Заключението им е ясно: Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина.

Сняг, дъжд и студ в почти цяла България (ВИДЕО)

Когато има сняг, той е по-малко: сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие.

"Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.", казва Самюел Морен.

Източник: БТА