През последните години темата за расизма стана особено актуална на територията на Америка

През последните години темата за расизма стана особено актуална на територията на Америка. Стигна се дори до социално и политическо разделение, което провокира множество безредици в цялата страна. С развитието на COVID-19 и социалната изолация, в която някои хора попаднаха, случаите на агресия над малцинствата зачестиха. Под прицел в момента са азиатските общности отвъд Океана, които често са обвинявани за пандемията.

На 17 март в американския щат Джорджия бяха нападнати осем души в три салона за масаж. При нападението бяха убити осем жени с азиатски произход.

След полицейско преследване е задържан 21-годишният Робърт Арън Ронг, който твърди, че има сексуална зависимост, а действията му са били опит да се отърве от нея. По думите му всички негови жертви са от масажни центрове, в които той преди това е опитвал да получи сексуални услуги. Властите обаче работят и по друга версия.

 „Въпреки, че все още не са потвърдени мотивите за тези убийства, една от основните версии е именно ксенофобски подбуди, основани върху расистки настроения”, каза Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай.

Стрелбата в масажните студиа обаче далеч не е първият случай на агресия спрямо азиатските малцинства в последно време. Случаят на Дани Ю Чанг от Сан Франциско предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Мъжът беше съборен и набит, докато просто върви на улицата.

Агресията почти винаги е непровокирана и насочена към най-беззащитните. С появата на пандемията напрежението по оста Америка-Китай допълнително се изостри. Масло в огъня наля и президентът Доналд Тръмп, който публично обяви, че "коронавирусът е китайски вирус".

„Представител от неговия ранг, правейки подобни изказвания, предизивква вълна от агресия и омраза спрямо лицата, срещу които говори”, каза Цън Цон.

Друга вероятна причина за конфликтите се оказва икономическият напредък на Китай.

„Китай се развива сравнително бързо, а някои западни страни са свикнали да бъдат лидери”, твърди Цън Цон.

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън също обвинява Тръмп за щетите върху и без това крехкия мир в отношенията между САЩ и Китай.

„Вредната реторика на предишната администрация, която наричаше COVID-19 "уханския вирус" и други подобни неща, доведе до несправедливите и неточни обвинения към азиатско-американската общност. Заплахите се увеличиха. Наблюдаваме това в национален мащаб”, обясни Джен Саки, говорител на Белия дом.

Проявите на агресия срещу азиатските малцинства се превърнаха в катализатор на гражданско недоволство, а звездата от сериала „Изгубени” и „Хавай 5-0” – Даниел Дей Ким отправи емоционално послание през профилите си в социалните мрежи.

„Разговарях с един от анкетьорите по време на скорошните избори в САЩ. Попитах го защо азиатската общност никога не е включена в разбивките на гласовете по критерий раса. Знаете ли какъв беше отговорът му? Той ме погледна в очите и ми каза: „Защото вие не сте важни за статистиката”. Всички знаете какво значи това, нали? Значи, че нашите гласове нямат значение, че ние нямаме значение. Ние обаче сме тук и сме обединени. Ще се борим за по-доброто настояще и за по-доброто бъдеще, защото ние сме значими!”, заяви той.

Репортер: Николай Беремлийски