Инцидентът е станал на пътя София - Варна

Тежък инцидент от изминалата нощ. Товарен камион се удари челно в автобус на пътя София - Варна. На място са загинали двамата шофьори, както и един от пътуващите в автобуса. Четирима са ранените пътници, които са без опасност за живота.

Ударът става през нощта на мокър, но опесъчен пътен участък, в който изпреварванията са забранени. Билгюл Харунова е сред пътувалите в автобуса. Учи за медицинска сестра.

„Изведнъж седалката ми се преобърна и влязох под другата. Не разбрах нищо, защото всичко се случи за секунди. Изкарах останалите пътници, като счупих единия прозорец на автобуса. Баща ми беше автобусен шофьор и знам как става това”, обясни Харунова.

Пътниците са прегледани в Спешна помощ и освободени. „Били са с леки мекотъканни травми. Не е било необходимо да бъде приложено продължително лечение”, посочи директорът на МОБАЛ - Велико Търново д-р Стефан Филев.

Вследствие на инцидента по пътното платно и върху автобуса бяха разпилени каси с товара на камиона. Все още обаче не е ясна причината за челния удар.

„Инцидентът е станал на прав опесъчен участък с мокър асфалт. Експертизите ще кажат причините за катастрофата”, уточни директорът на ОПУ - Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

Пътят София - Варна остана затворен повече от 8 часа, докато бъдат претоварени касите с безалкохолно на асфалта.

По-късно през деня на брифинг стана ясно, че предстои назначаване на множество експертизи, за да се установи каква е причината за инцидента. Една от тях ще е насочена към това да се изясни дали двете превозни средства са били технически изправни. Съдебно-медицинска експертиза трябва да покаже дали някой от водачите е употребил алкохол, каза наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров.   

 

 

„На местопроизшествието е извършен оглед. Тъй като двете превозни средства са силно деформирани, се наложи да бъдат репатрирани. Назначена е и автотехническа експертиза”, добави прокурорът.

Той поясни, че се работи по няколко версии, като се смята, че едното превозно средство е напуснало лентата, в която се е движило и вследствие на това е настъпил сблъсък в насрещното платно. 

 

 

„Обвинения могат да бъдат повдигнати, след като се изясни какви са причините за инцидента. Кръгът на лицата, които могат да бъдат привлечени към отговорност, е голям. Зависи от това какви нарушения могат да бъдат установени”, добави той. 

Тежка катастрофа затвори Прохода на Републиката, има загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кожухаров допълни, че няма информация да е имало друг автомобил,участник в катастрофата. От фирмите, собственици на камиона и автобуса, са изискани всички документи. 

 

 

От ръководството на фирмата собственик на автобуса излязоха с позиция след инцидента. Ето какво гласи тя:

„Ръководството на Eтап Адрес и Груп Плюс ЕООД изказва съболезнование на семействата на загиналите пътник и двама шофьори при тежката катастрофа по пътя София - Варна. Произшествието е станало вечерта на 21 март край великотърновското село Козаревец. Автобусът на Етап Адрес е с всички необходими валидни документи - технически преглед с валидност до 18.07.2021 г., валидна гражданска отговорност до 29.08.2021 г. и КАСКО, валидно до 05.02.2022 г. Автобусът разполага с Евростандарт 6 и е производство 2016 г.

Водачът на автобуса е служител в Етап Адрес/Груп Плюс /двата бранда функционират в рамките на Груп Плюс ЕООД/ от една година и за този период не е имал нито едно нарушение. Документите му за професионална годност и квалификация са във валидност, съответно: карта за квалификация на водача с валидност до 24.04.2021 г., удостоверение за психологическа годност, валидна до 29.06.2023 г., свидетелство за управление на МПС, валидно до 27.03.2022 г. и дигитална карта - 23.01.2023 г. Спазени са всички изисквания за задължителни почивки преди и по време на път. Шофьорът е почивал и управлявал автобуса в съответствие с всички изисквания на Регламент (ЕО) №561/2006 на Европейския парламент и на Съвета.

Тръгнал е от София в 19.30 ч. на 21.03.2021 г., неделя, като 20 мин. преди самия инцидент е направена почивка на Автогара Велико Търново. От автогарата е проведен разговор със служители на дружеството. В автобуса по време на ПТП е имало 6 пътници. Ситуацията около инцидента е в процес на изясняване. Ръководството на фирмата оказва пълно съдействие на разследващите органи. Ръководството на фирмата се обръща към пътниците в автобуса с молба за допълнителна информация за инцидента, както и с предложение за съдействие при необходимост”.