Техниката за отпечатването им е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочи експертизата

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Част от парите вече са били пуснати в обращение, съобщиха още от прокуратурата на брифинг.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Хванатите с милиони фалшиви пари: Банкнотите бяха реквизит за сватби и кръщенета

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

След акцията в столичен университет: Машината за фалшиви пари над 35-годишна?

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

 

 

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Откриха фалшиви милиони долари и евро, печатани в университет в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността „печатар“ съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

 

 

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“ в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата. 

Утре мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая ще се гледа в Апелативния съд. За момента те са на свобода след първа инстанция.