От общината казват, че причината е свръхпретоварване

Срив в системата за записване на деца за 1 клас и за детски градини в София. Според родители втори ден системата давала проблем. От общината обаче казват, че системата отказва заради свръхпретоварване.

Ден след старта на новата система за кандидатстване в 1 клас, родители сигнализират за проблем с нея.

„Когато влязох в системата, след обновяването й, няма никакви данни, че детето е прието в съответното заведение. Доста съм объркана какво се случва с профила, изобщо ще може ли той да постъпи. Предстои ми връщане на работа и това доста ме притеснява”, споделя Ренета Тодорова.

Стартира новата система за прием в 1-ви клас в София

Десетки сигнали за грешки  са получили и в столичното 119-о училище.

„Периодът на кандидатстване никога не е бил критерий. Моят съвет към родителите е за избягват първия ден, защото могат да се загубят данни и да стане претоварване. Избягвайте и последния ден, за да не го пропуснете. Трябва да ги успокоим, че има предостатъчно време за класиранията, както за детски градини, така и за първи клас”, заяви Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ.

Същинското записване ще започне на 19 април и ще продължи до 28 май. През това време родителите ще могат да заявяват предпочитанията си. След това системата ще остане заключена до 4 юни, когато ще бъде обявено първо класиране. От общината съобщиха, че причината  е свръхпретоварване.

„Още в първия ден на пускането имахме до 41 000 посещения. Едновременно от 2 до 5 000 работеха в системата. Това е изключително голям интерес”, обясни Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията на София.

„Не е сериозно да не можеш да се справиш с такъв трафик. Много родители са влезли едновременно и системата не е успяла да поеме трафика. Просто трябва да купят повече сървъри”, коментира Доброслав Димитров, ИТ експерт.  

От новия портал ще могат да се възползват над 12 000 бъдещи първолаци, които ще могат да кандидатстват за 168 общински училища в София.