Мярката е нов удар по компанията

Германия забрани ваксината на AstraZeneca за хора под 60-годишна възраст. Решението е взето заради опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата. На този фон български специалисти успокояват, че ваксинационният процес у нас може да продължи по план.

 Германският ваксинационен регулатор съобщава за 29 жени между 20 и 63 години и двама мъже на 36 и 57 години, които са получи тромбоза на синусовите вени. Всички те неотдавна били имунизирани с ваксината на AstraZeneca.

„Фактът, че една от наличните ваксини изглежда представлява риск за определена възрастова група, безспорно е сериозна спънка“, каза Йенс Шпан.

"Препоръките на Комитета по ваксините се основават на данните, които експертите са събрали през последните няколко седмици за редки, но много сериозни случаи на тромбоза при хора, които са били ваксинирани с AstraZeneca. Това са констатации, които Комитетът, а в крайна сметка - и ние, не можем да пренебрегнем", заяви канцлерът Ангела Меркел.

 

 

Германия и Италия въведоха нови правила за пристигащите

Доказателства обаче за връзка между тежките усложнения и препарата на AstraZeneca няма.

„Ваксината се свързва с някои тежки алергични реакции, чиято честота, разбира се, е много ниска“, обясни проф. Радостина Александрова.

Обясненията защо повечето от случаите с тромбоза в Германия са установени при млади хора били различни.

„Проблем по-често има при жените. Младите дами, които пият концетраптиви знаят, че имат повишена склонност към запушване на съдовете“, каза д-р Чавдар Ботев.

По думите на специалистите в света са имунизирани над 500 милиона души, сред които са установени единични случаи на тежки странични ефекти. Това давало основание да се твърди, че ползите от ваксината са много повече от негативните й влияния.

„Аз напълно разбирам хората и това, че те се притесняват. Просто човек си казва „Да, това събитие може да е много рядко и да засяга един на един милион, но ако това съм аз”, каза още проф. Александрова.

Ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 е с ново име

Макар рискът от тежки усложнения след имунизация да е малък, според лекарите има полезни съвети, които намалявали вероятността от образуването на тромби.

„Всички имаме нужда от вода. Смятам, че и доматеният сок би се отразил добре”, поясни д-р Александрова.

„По принцип има лекарства, с които може да се въздейства на факторите за съсирване, но  в случая нещата са по-особени“, каза д-р Ботев.

Проучванията за възможните страните ефекти около използваните в световен мащаб ваксини продължават.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК