Експертите настояват, че ползите от препарата надхвърлят рисковете

Поредното спиране на ваксината на AstraZeneca доведе до объркване сред много хора. То се засилва от поредното настояване на Европейската агенция по лекарствата, че няма доказана връзка между здравословните проблеми и ваксинацията. Не е ясно и какво ще правят тези, които попадат в групите за които ваксината се спира, а вече са получили първата доза.           

На опашките за ваксинация в Германия, след поредната промяна, гражданите не разбираха какво става.

 "Чета вестниците всеки ден. Гледам новините, чета по интернет - човек може да откачи, ако се опита да разбере кое е правилно и кое грешно. Вече никой не знае", заяви Клаус Майзелбах, жител на Кьолн.

Германският президент получи доза от ваксината на AstraZeneca

Обратният завой на властите по въпроса с ваксината на AstraZeneca внася допълнително объркване. Предишната забрана беше да не се ваксинират възрастни хора, защото може да е неефективна. Сегашната заповед е с нея да се ваксинират точно възрастни хора.

"Толкова често говорят за AstraZeneca, че се чудя дали не е атака срещу репутацията на тази фирма. От друга страна се питам - ами ако има нещо около нея? За съжаление, точно тази ваксина ще ми слагат утре. Не знам кое е правилно. Все пак е по-добре да се ваксинираш, отколкото да те задуши болестта”, посочва възрастна дама.

На хиляди километри от Германия, на опашките за ваксинация в Испания, настроенията бяха същите.

  "Ситуацията с AstraZeneca е тотално объркваща. В момента, на тази опашка, за ваксинация сме се наредили хора от 55 до 65 години. А в Германия това е точно в групата, за която забраниха ваксината. Не разбирам какво става”, заяви Хуан, жител на Мадрид.

Pfizer/BioNTech увеличават дозите на до 2,5 милиарда през 2021 г.

Испания беше сред държавите, които спряха ваксината за употреба сред възрастни хора и след това подновиха употребата й след уверенията на Европейската агенция по лекарствата.

"Искам учените да ни кажат какви са ползите и какви са страничните ефекти. Много ясно, че няма лекарство без странични ефекти. Но хората трябва да са информирани. Не ме интересува какво правят в България, Италия или Германия. Искам достоверна информация, а такава няма”, посочва Чаро, жителка на Мадрид.

В същото време Европейската агенция по лекарствата отново настоя, че не са намерили никаква връзка между фактори като пол, възраст или хематологични заболявания и случаите на тромбози сред ваксинирани граждани.

 "Може в бъдеще да бъде открита връзка, защото анализите продължават. Но засега няма никакви научни данни, които да подкрепят каквото и да е ограничение на употребата на ваксината сред населението", твърди Емер Кук, директор на ЕАЛ.

Агенцията разглежда 62 сигнала за тромбози при ваксинирани. Тя отново настоя, че ползите от употребата на ваксината многократно надхвърлят евентуалния риск.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК